EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Το ζήτημα της υποχώρησης της Δημοκρατίας στην Γηραιά Ήπειρο και όχι μόνο τόνισε μεταξύ άλλων ο Πάπας Φραγκίσκος και προέτρεψε την Ελλάδα, που αποτελεί το λίκνο του Πολιτισμού, να προάγεται με ανοιχτό πνεύμα, συμπερίληψη και Δικαιοσύνη και να υψώνει ένα μήνυμα προς τον Άλλον που θα απαντά στις αποπλανήσεις του αυταρχισμού με τη Δημοκρατία.
Κατά την ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις, της πανδημίας, της κλιματικής κρίσης και κυρίως της εκτεταμένης φτώχειας με συνεργασία, με συγκεκριμένα και ενεργά. «Μπορεί να φαίνεται μια ουτοπία, ωστόσο τούτο το ταξίδι σε μια θαλασσοταραχή, όπως διδάσκει το μεγάλο ομηρικό έπος, συχνά είναι ο μόνος δρόμος» σημείωσε.
Περισσότερο στάθηκε στο προσφυγικό τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να μπει σταματήσουν οι κοινωνίες να ασφυκτιούν από εθνικές διεκδικήσεις. Απέδωσε τα φαινόμενα σκεπτικισμού τον πολιτών στην απόσταση από τους θεσμούς, στη γραφειοκρατία και στο φόβο για απώλειας ταυτότητας για να προσθέσει πως η θεραπεία δεν βρίσκεται στην αναζήτηση δημοτικότητας ή σε προσήλωση σε αφηρημένους ιδεολογικούς αποικισμούς αλλά στην στην καλά πολιτική με προσήλωση την μέριμνα για τις ασθενέστερες τάξεις, η οποία συνιστά το αντίδοτο.
Τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υποδέχθηκε στο κεφαλόσκαλο του Μεγάρου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στη συνέχεια, στο εσωτερικό του Μεγάρου, έγινε ανάκρουση του ύμνου του Βατικανού και του εθνικού ύμνου της Ελλάδος.
Ο Πάπας Φραγκίσκος σε μία συγκινητική ομιλία ανέφερε: «Χωρίς την Αθήνα και χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα». Οπως είπε «εδώ σύμφωνα με τη δήλωση του Σωκράτη άρχιζε κάποιος να νιώθει πολίτης. Εδώ ο άνθρωπος αντιλήφθηκε ότι ήταν ένα πολιτικό ον. Εδώ γεννήθηκε η δημοκρατία. Σήμερα, όχι μόνο στη Γηραιά Ήπειρο, υπάρχει μια υποχώρηση της Δημοκρατίας. Η συμμετοχή όλων είναι θεμελιώδους σημασίας όχι μόνο για την επίτευξη στόχων αλλά γιατί αποκαλύπτει το ποιοι είμαστε». Και συνέχισε: «Ας βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να περάσουμε από τη μεροληψία στη συμμετοχή. Αυτό είναι το κίνητρο που θα πρέπει να μας ωθήσει σε διαφορά μέτωπα. Σκέφτομαι την πανδημία και πάνω από όλα τη φτώχεια. Όπως διδάσκει το μεγάλο ομηρικό έπος, το μεγάλο ταξίδι συχνά είναι η μόνη οδός.
Τούτη η χώρα που χαρακτηρίζεται από τη φιλοξενία έχει δει στα νησιά της αδέλφια περισσότερους από τους κατοίκους να καταφθάνουν».
Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση, είπε η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου κάνοντας χαρακτηρίζοντας την «επίσκεψη ιδιαίτερης σημασίας» εν μέσω και πανδημίας, καθώς φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Ο Ποντίφικας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.